sobota 20. dubna 2013

Recenze: BZRK


Autor: Michael Grant
Nakladatelství: CooBoo
V roce: 2013
Počet stran: 336
Série: BZRK
Díl: první
AnotaceNano. Svět uvnitř lidského těla, svět v mase, svět mezi nervovými zakončeními. A v něm se odehrává bitva mezi těmi, kdo chtějí ovládnout lidskou mysl, a těmi, kdo jim v tom chtějí zabránit. Mezi nimi jsou i Noah a Sadie, jejichž blízké zničil boj o moc, který vedou bratři Armstrongovi, podivná Dvojčata, která touží ovládnout svět a vytvořit utopickou společnost bez konfliktů a válek, bez hladu a strádání. Jenže jak vést válku v nanosvětě, kde stačí šikovně „předrátovat“ pár nervových spojení a z člověka je rázem jen loutka? Strhující thriller, který balancuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. 




Chcete něco originálního? Něco co tu ještě nebylo? Přečtěte si BZRK ..

Tudy bych došel k šílenství, to nechci. Král Lear 

Jasně, zprvu nebudete vůbec chápat, které bije.. Je to úžasná záminka proč číst dál, budeme toužit po tom, co vlastně to NANO je .. Já se u toho popravdě nikdy nenudila a doslova jsem hltala scény, s některými postavami.. Ach, Noha -Keats- moje platonická láska..

Jak už napovídá anotace, jde v knížce vlastně o takovou válku mezi jednou stranou, kterou vede společnost BZRK (bioti) a druhou stranou, kterou vedou divná dvojčata Armstrongovi (nanoboti), kteří jsou -podle popisu- vážně dost divní, ale přece jen mě na nich něco uchvátilo. Jsou prostě zajímaví a škoda že tam nebylo více scének s nimi. 

Když budete knížku číst, tak vás naprosto vtáhne do děje. Boje mezi bioty a nanoboty, boj v makru i v nanu, dvě strany, nezodpovězené otázky, co se bude dít dál?.. Armstrongovi jsou hrozbou pro celé lidstvo, chtějí z něho udělat jeden celek kdy budete všechno stejně vnímat, kdy jedni budou trpět a ostatní taky, kdy jedni budou šťastní a ostatní taky.. proč by měl být někdo bohatý a ten druhý umírat hladem? Ale my přece chceme být odlišní, chceme se lišit, nechceme být jen loutky ve hře.. 

Jako postavy jsem si totálně zamilovala Noaha -Keatse-, Sadie -Plathovou-, Nižinského, Vincenta, Ofélii, Wilkesovou, Broučáka (to nejspíš také bylo záměrem Granta).. Škoda že mezi Noahem a Sadie neodehrálo něco víc, ale trochu romantiky tam bylo .. Líbilo se mi, že Sadie nebyla taková ta lehká holka které padne hned všem kolem krku, proto jsem ji taky měla ráda - byla sebevědomá, chytrá a nedostupná. A u Noaha? Ten byl milý, hodný, vstřícný, obětavý atd.. Nižinskij byl zase takový neoblomný sympaťák. Vincent se mi líbil prostě proto, že byl Vincent, Ofélie (kdybych byla na místě Sadie, nebo Noaha) byla taková útěcha.. A Wilkesová? To byla taková holka, které bylo všechno jedno.. a přitom měla páru o čem mluví, o životě.. Taky jsem se těšila na Broučákovy výstupy, co zase udělá, jak se bude chovat, jaké pronese slova. Prostě to někdy bylo vážně zábavné s ním.

 Takhle nějak by jste si mohli představovat toho nanobota. S bioty to bylo podstatně těžší, jelikož když jste si ty vaše miminka nechali 'přidrátovat' k vašemu já, mohli jste z toho klidně i zmagořit. To máte takhle: bioti se vlastně stanou vaší součástí a je to už nevratné. Vidíte jako oni, cítíte jako oni, slyšíte jako oni a prostě všechno jako oni. Zkrátka a jasně, kdyby jste přišli o vaše děťátka, tak se zblázníte nebo něco podobného. S nanoboty to není tak těžké, navlečete do helmy, rukavic a pořídíte si nějaký přístroj, šup a je to. Necítíte to co oni, když se jim něco přihodí máte o jednoho nanobota méně a nic se nestane. Nemusí se vrátit zpět ke svému majiteli. Bioti jsou ovšem rychlejší a myslím si, že když jsou přímo napojeni na vaši mysli také lépe ovladatelní. Ale je tam to určité riziko ..

Konec skončil otevřeně a jsem za to ráda. Těším se na další díl. Poslední stránky byly vážně hodně akční a ty mě bavily ze všeho nejvíc. Já chci víc! Ať už je další díl.. Tuhle knihu vřele doporučuji, byla zábavná, akční, plná očekávání, originální .. prostě všechno, co se mi líbilo. Nejspíš nemůžu nic vytknout. Proto dávám: 


P.S.: Snad Jůli nevadí, že jsem použila tvoje hvězdičky.. nemohla jsem najít žádné pěkné :D..

3 komentáře:

  1. Moc pěkně si to popsala.
    Hned bych si ji zašla koupit a přečetla bych si jí jak si to úžasně do podrobna vysvětlila :3

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! :D Už si tu knihu (KSAKRU) musím přečíst! :D Ne neva, klidně si je pujč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D Jo, to musíš :).. Jsem zvědavá jestli se ti bude líbit :)..

      Vymazat

Děkuju za každý komentář! Jak kladný, tak záporný :)..