neděle 5. května 2013

Recenze: Anna krví oděná


Autor: Kendare Blake
Nakladatelství: Baronet
V roce: 2013
Počet stran: 272
Série: Anna
Díl: první
AnotaceCas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal.



První dojem
Abych pravdu řekla, nevěděla jsem, co si o knize mám myslet. Setkala jsem se s mnoha kladnými a ojediněle i s negativními recenzemi. Byla jsem zvědavá kam se zařadím já. Je to něco, co jsem vážně nečekala a něco co jsem čekala se obrátilo úplně proti mně a to je dobře, protože já mám překvapení ráda. A je prostě super když nejsou knížky předvídatelné a nikdy nevíte jaký to nabere spád.

Kousek děje:
Jak už napovídá anotace, Cas zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé. Jednou mu jako obvykle přijde jeden z mnoha dopisů, ve kterém je napsáno aby zabil Annu Korlovovou, hrozbu města Thunder Bay. Mělo to být jako obvykle, ale něco se zvrtlo. Anna není obyčejný duch, je mnohem silnější. Zabije každého kdo vkročí do jejího domu. Nedělá to úmyslně, nemůže tomu zabránit. Z nějaké důvodu ale Case nezabije a vytvoří se mezi nimi pouto, vztah.. Nakonec čelí úplně jiné hrozbě, než je Anna..

Postavy
  Tentokrát je to Anna, která si zasloužila můj obdiv. Na jednu stranu mi jí bylo líto, na druhou naháněla strach. Pro mě to byla osobnost a popravdě mi přišla milá, až na ty části, kde se zjevovala v podobě Anny s
vystouplými černými žílami, černýma očima a s šaty nasáklými krví. 
  Pak taky Thomas. V mnohém Casovi pomohl, stejně jako Carmel. Měla jsem je ráda oba, přišli mi sympatičtí, i když byl Thomas velký podivín a Carmel zase královna školního plesu. Hodně lidí by si o Carmel myslelo, že je namyšlená a všemi pohrdá.. je to ale přesně naopak. 
  Taky nemůžu zapomenout na Case. Jasně, dokonalý, milý, hodný, obětavý Cas. Líbil se mi naprosto ve všech částech knihy.
  Další na řadě je Tybalt. Dobře, musím vzít na potaz, že to není člověk ale kocour. Byla jsem ráda že nějakou roli v knize konečně ztvárnilo zvíře. 

Názor
Myslím si že z toho co jsem už napsala, je můj názor hodně jasný. Kniha se mi líbila, ale někdy musíte číst mezi řádky. Měla zajímavý námět a myslím si že se s ním autorka poprala dobře. Byla celkově zajímavá a obálka byla krásná. Někdy mi ale příběh přišel trochu naivní, ale to můžu určitě prominout. Abych řekla pravdu, nepřišla zase tak strašidelná jak někteří knižní nadšenci popisovali, ale to je určitě individuální.

Závěr
Knížka byla super. Byl to takový mysteriózní a hororový žánr - ten já mám ráda. Určitě doporučuji knížku jak hororovým nadšencům, tak obyčejným teenagerům. Zato dávám knížce zasloužených:
                                     


2 komentáře:

  1. Anna válí! :D Už se moc těším na druhý díl, který má taky nádhernou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anó :DD.. Já taky, a to nehorázně :D.. A ten název = Dívka z nočních můr, bože, proč mi to dělají?! :DD

      Vymazat

Děkuju za každý komentář! Jak kladný, tak záporný :)..