neděle 30. června 2013

Recenze: Karanténa - Samotáři

Autor: Lex Thomas
Nakladatelství: Fortuna Libri
V roce: 2013
Počet stran: 384
Anotace: Odmaturuj nebo zemři!
Byl to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole. Dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli angličtiny. Ten mu však zemřel přímo před očima. A to byl jen začátek.
McKinleyho střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole.
V tomto děsivě temném a vzrušujícím románu Lex Thomas přivádí čtenáře do školy, kde děti nebojují o popularitu. Tvrdě bojují, aby přežily.



  Tohle dílo mají na svědomí dva autoři. Lex Thomas je jen pseudonym autorského dua, které tvoří Lex Hrabe a Thomas Voorhies. Přesně tohle najdete na poslední straně strhujícího románu. Obdivuji je, jak dokonale napsali takhle pohlcující dílo ve dvou. Kniha je psaná poutavě z pohledu vypravěče a to do téhle knížky podle mě dobře zapadá.
  
  Hned jak jsem uviděla v knihkupectví hřbet téhle krásky, okamžitě jsem věděla, že musí být moje. Anotace a vůbec celý děj, který v ní byl popisován, byl velice slibný a originální, jak napovídá citace hned na vazbě knihy, kterou vzkázala čtenářům spoluautorka Nádherných bytostí Kami Garciová „Kniha je stejně originální jako Hunger Games a odehrává se za zdmi střední školy podobné té vaší.” Pochopitelně já, jako velký příznivec originality a HG, jsem neváhala a šoupala jsem se s ní k pokladně. 
  Doma jsem právě dočetla knížku a spokojeně jsem se vrhla na moji novou krásku. Ze začátku jsme zvolna vstoupili do života Davida Thorpa a pak najednou BUM. Byli jsme vrženi do chvíle, kdy vybouchla škola a tím začal i celý příběh. 

  Myslím si, že anotace prozrazuje vše a není potřeba k tomu nic dodávat. Kdo umí, umí a myslím si, že anotace knihu vystihla bravurně, jak to tedy má být.

  Kniha místy trochu tahala za uši a nebavila mě. Chvíli trvalo, než se to pořádně rozjelo a začalo to pravé ořechové. Autoři si pro nás nachystali pestrý slovník, který zahrnoval i sprostá slova, za což jim tleskám, protože to nejsou takoví ti uťápnutí znuděnci. Dovedlo to nahodit atmosféru střední školy. Potkali jste snad někdy studenta, který by si někdy nezaklel?
  Taky se mi líbilo jaké tam byly romantické zápletky. Autoři to tím pěkně oživili a zpestřili. Byla to taková třešnička na dortu.
  Další zajímavost byla, že Will měl epilepsii. Nikdy jste nevěděli, kdy se v nějaké scéně objeví jeho záchvat. Pak mu to taky pomohlo.
  Kniha byla taky docela dlouhá a v nějakých recenzích jsem četla, že tam jsou sloní písmena. Mně to tak nepřišlo. Ke knize se mi to hodila, ale je pravda, že kdyby ho zmenšili, tak to bude mít o nějaké ty stránky méně.

  Musím říct, že všechny postavy co byly do knížky zahrnuty, se mi moc líbily. Zaporák Sam, hlavní hrdina David, jeho brácha Will, 'kámoška' Lucy, a Hillary, Violent, Kemper, Zachary, všechny rozmanité gangy, Samotáři. Všichni mi neuvěřitelně sedli.
  Líbilo se mi, jak autoři pestře popisovali a pak tedy z nich vytvořili takové rozmanité gangy. A další zajímavost je, že se poznávali podle barvy vlasů. Každý gang měl jiné vlasy.
  
  Na závěr můžu už jenom podotknout, že knížka byla dobrá. Rozjezd nebyl zas tak pomalý, ale řekla bych spíše že se to místy hodně táhlo a bylo to nudné. Naopak závěr knihy byl akční a nebyla tam chvilka klidu nebo nudy. Nebo možná ta druhá polovina knihy. Tam už to bylo fajn a vážně mě to strhlo. Jako bych to s nimi prožívala. Taky není tak jednoduché psát ve více lidech a v tomto případě to je po dvojici. Týmová práce tam musela hrála důležitou roli a myslím si, že autoři se s tím poprali moc dobře. Nešlo si nepovšimnout některých pravopisných chyb, které se tam  nacházely. Každopádně mi to trochu vadilo..

  Za to všechno dávám krásné 4/5, protože jak už jsem říkala, pro mě začala být taková ta pravá ořechová až druhá polovina knihy. Pokud chcete něco strhující, tak si ji určitě přečtěte. Budete soucítit s hrdiny a prožívat s nimi všechny pocity, které v knize budou. Emoce tam budou a budou hodně. Pocity taky a taky hodně. Celkově to bylo příjemné a doporučovala bych to těm, kteří mají rádi akce a napětí - ale nejen to ;)..



4 komentáře:

  1. To zná skvěle ... škoda že už jsem bez peněz :/

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem zvědavá, co na ni budeš říkat! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze! Ta knížka vypadá dost drsně! :D

    Btw. "Nominovala" jsem tě v jednom tagu. :)

    http://tajemnaknihovna.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag-ze-co-d.html

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář! Jak kladný, tak záporný :)..