neděle 9. června 2013

Recenze: Prokleté město

Autor: Lisa McMann
Nakladatelství: Fragment
V roce: 2013
Počet stran: 216
Anotace: Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?




První dojem:
Recenzi na tuhle knížku jsem viděla na nejednom blogu. Anotace a celkově vzhled mě zaujal už od pohledu. Jak už jsem říkala - anotace mě dost upoutala, a protože mám ráda tady tyhle hororové příběhy, do kterých jsou zamotané nadpřirozené síly a spoustu dalšího, tak jsem si ji musela hned jít objednat do knihkupectví.

Kousek děje:
Kendall je obyčejná holka, která pochází z malého městečka jménem Cryer's Cross. Ne, že by si stěžovala. Má tam svého nejlepšího kamaráda (přítele) Nika. Prakticky jsou jako sourozenci. Cryer's Cross je poměrně nudné městečko, ve kterém se toho moc neděje, až do té doby, kdy zmizí jedna dívka, která chodila do stejného ročníku jako Kendall. Uspořádávala se různá pátrání ale marně.. nenašla se. Po pár týdnech to docela přešlo, ale nikdo na to nezapomněl. Všichni obyvatelé se vrátili ke své obvyklé každodenní rutině stejně jako Kendall.
Do města se přistěhuje nová rodina - Obregonovi. Jejich děti se jmenuji Jacián a Marlena. S Jaciánem tam ještě bude věcí, to mi věřte. Nebudu ale zbytečně spoilerovat.
Po čase na seznam zmizelých přibude ještě jedna oběť. Pro Kendall to bude tentokrát mnohem horší.
Kendall trpí obsedantně kompulzivní poruchou, která je určitě pro každého zátěž jako železná koule u nohy. Nakonec ale bude Kendallininou spásou..
Chcete se dozvědět mnohem víc? Přečtěte si tuhle knihu :)

Postavy:
Jacián - jedním slovem: DOKONALÝ. Přesně takovýhle typ kluka se mi líbí. Místy byl docela arogantní, ale kdo by nebyl, když se vám po přestěhování do takového zapadákova jako je Cryer's Cross z úžasné Arizony, zhroutí skoro všechny plány? Po čase se z něj ale vyklubal úžasný kluk. 
Kendall - obyčejná holky, žádná superhrdinka a proto se mi taky tak líbila. Milá, hodná, obětavá, vesnická dívka, která se nebála práce. Nadaná na fotbal, tanec a herectví. To co udělala bylo nesmírně hrdinské a proto je pro mě právě ONA velkou hrdinkou, i když bez kouzelných schopností. Odvaha kterou v sobě měla byla úžasná, obětovala by se pro NĚJ.

Názor:
Kniha pro mě neměla jediné slabé nebo nudné místo. Vždycky bylo někde něco zajímavého, poutavého a něco, co vás donutilo číst dál, dál, dál. Knihu jsem sfoukla se zatajeným dechem jako nic za dva dny a musím říct, že se to vyplatilo. 
V knize se objevují odstavce, pod názvem 'MY'. Nejdříve jsem vůbec nechápala, co tam sakra dělají, ale po čase nám to autorka pěkně vysvětlila. Hrají tam velkou roli, takže bych doporučovala se na ně soustředit, ne je jen rychle přeletět očima. Jsou to duše (nebudu říkat koho), uvězněné v lavici. Duše které jsou vražedné. To ony můžou za všechna ta zmizení..
Autorka píše velice poutavě, ale jelikož je kniha psaná ze třetí osoby, tak jsem se sem tam ztrácela. Někdy jsem si totiž myslela, že jsou to Kendalliny myšlenky, ale to by vůbec nedávalo smysl. Nakonec jsem si na to zvykla. Ostatně co mi zbývalo?
Z knížky jsou měla hodně smíšených pocitů. Cítíte radost, napětí, strach, zklamání, porozumění a motá se vám do toho spoustu dalšího. Jednomu jde z toho hlava kolem.
Každopádně knížka byla silná. Ani ne tak strašidelná, ale silná. Autorka uměla emoce popsat tak dokonale. Já nemám problém vžít se do rolí postav, takže mě knížka velmi rychle strhla a já hltala stránku za stránkou.

Závěr:
Je to dostatečně jasné. Knížka byla krutopřísná. Děj byl super.
Hlavní postavy se mi líbily, zvláště Jacián (Aww). 
Jak už jsem psala - pocitů budete mít hodně a někdy ani nevíte, co zrovna cítíte.
Podle mě si knížka zaslouží právem krásných:



P.S. Myslíte si, že nastane den kdy dám knížce méně než 5/5 hvězdiček?! :D



2 komentáře:

  1. Už dlouho se na tuto knihu chystám! Mají ji v knihovně. Tak snad se mi bude líbit jako Tobě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář! Jak kladný, tak záporný :)..