pátek 7. června 2013

Recenze: Hunger Games - Síla vzdoru

                                      
Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
V roce: 2011
Počet stran: 344
Série: Hunger Games
Díl: třetí
Anotace: Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. 





První dojem: 
O MŮJ BOŽE! Konečně, konečně, konečně - HG!
Dobře, to jsem trochu přehnala, ale podobná reakce byla. Pěkně to navázalo na druhý díl a já jsem si jen netrpělivostí kousala nehty a čekala, co bude dál. Očekávala jsem hodně. Konec mě úplně rozdrtil, ale trošku utěšil tím 'happyendem'.

Kousek děje:
Dvanáctý kraj je zničený. Třináctý kraj existuje a ta menšina co přežila z Dvanáctého kraje, tam nachází obydlí. Až na Peetu, který je zajatý v Kapitolu a Katniss je zdrcená. Co je s Peetou? Je v pořádku? Mučí ho?
Peeta je zachráněn z moci Kapitolu a s ním i ostatní vítězové HG, tedy ti, kteří přežili. Jenže Peetu v Kapitolu přeměnili. Nesnáší Katniss.
Všechny kraje se bouří proti Kapitolu.. začíná opravdové vzbouření a s Kapitolem to nevypadá zvlášť dobře.
Jak to nakonec dopadne s Peetou? Vyhrají kraje proti Kapitlu? A co Katniss?

Postavy: 
  Musela bych být blbá abych se nezařadila Peetu. I když Katniss začne škrtit v tom okamžiku kdy je zachráněn a uvidí ji.. stejně si ukradl moje srdce, stejně jako moje oči. Milý, hodný, obětavý Peeta je zpět a s ním i moje naděje.
  Nesmí tady chybět i Johanna. Ona je sebevědomá, arogantní a cílevědomá. Strašně se mi v tomhle díle líbila. Její vyjadřování a tak. Jen mě zklamalo i za ni, že ji nevzali do přímého boje proti Kapitolu. 
  Hurikán.. Vždycky to bude ten kluk co pomohl Katniss. Myslím si, že bez něho by to nezvládla, protože byl její oporou když tam nebyl Peeta. Byl to takový ten drsňák a to byla u mě ta důležitá informace. Proto vždycky budu stát za Peetou. Peetovy vlastnosti se mi líbily prostě více než jeho a to je vážně ojedinělé, protože já vždycky stojím spíše při těch knižních drsňácích. Peeta musel být tedy obzvlášť dobrý, že si mě tak ukradl (:D). Prakticky vždycky někdo takový v knize je..
  Prim. Prim je úžasná! Na to, že jí bylo (FUU) 13/14? Byla vážně hodně chytrá a někdy mě její rozvážnost a dospělost hodně překvapily. No, taky mě zarazilo když.. ti co četli tak pochopí, nebudu tady zbytečně spoilerovat. Je snad ale někdo, kdo by trilogii HG nečetl?
  Pryskyřník. Možná si myslíte že jsem divná, protože sem dávám zvířata (:D), ale já jsem prostě zvířátkomil a proto tady být zkrátka a jasně musí! Na něm se mi ovšem líbil soucit a porozumění. Nějak mi přišlo že byl povahou podobný Katniss. Byl to autorčin záměr?

Názor:
Knížka se mi moc líbila. Jako všechny HG, ale tenhle díl mi přišel o maličko slabší než první dva a hodně drastický. Ale co, jsou to přece 'Hladové hry'! Konec mě trochu zarazil, tohle vážně autorka udělala? Pořád nemůžu věřit. Pointa a děj celých HG je úžasný a určitě stojí zato porozumět mu. Tahle trilogie bude mít vždycky v mé knihovničce místo. Obrovský respekt skládám paní Collinsové, která napsala úžasné dílo, s ještě úžasnější záminkou a hromadou originality. Ovšem mě mrzí, že už to skončilo. Epilog mě poměrně utěšil potom, co se stalo.. všechna ta úmrtí. Jsem ráda, že jsem zjistila jak všechno skočilo a určitě na to jen tak nezapomenu. Katniss si vybrala dobře.
Závěr:
Už si připadám jako idiot, když každé knížce dávám 5 hvězdiček. Prostě to ale jinak nejde, když se mi líbí a nenajdu na ní nic, co by mi vadilo, snad jen některá zbytečná úmrtí, které by mohla být ušetřena. Zrovna Vy (knihomolové) mě určitě chápete. Kdyby to šlo, tak bych možná dala 4,5 hvězdičky, za to že už to nebylo takové jako předchozí díly (jak už jsem psala) a za ty některé zbytečné úmrtí (ale abych pravdu řekla, bez toho by to nemělo takový šmrnc a nebyly by to pravé HG). Hodně lidí si tohle též myslí a mě nezbývá nic jiného než souhlasit. Proto dávám s trochu přivřenýma očima:

P.S. Kéž vás vždy provází štěstěna! 

2 komentáře:

  1. Hunger Games je prostě série s velkým S! :)
    Mám podobný názor. V síle vzdoru nám Collinsová přiblížila válku takovou, jaká skutečně je. Své oběti si nevybírá.
    Mě poslední díl úplně emočně vyždímal a potřebovala jsem každému sdělovat moje dojmy, jak to nakonec dopadlo.
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Jo, to jsme na tom vážně stejně :D.. Když se mi někdy knížka (nebo série) líbí, nějak mě rozhodí, nebo se tam něco stane a já jsem z toho na větvi ,tak se hned musím jít někomu vyzpovídat :D..

      Vymazat

Děkuju za každý komentář! Jak kladný, tak záporný :)..